Είναι ένα από το τα πλέον συζητημένα θέματα στο χώρο του fitness και τα στρατόπεδα και των δύο πλευρών έχουν τα δικά τους δυνατά επιχειρήματα, σχετικά με το αν η αερόβια άσκηση ή η προπόνηση με βάρη, είναι πιο αποδοτική για την απώλεια βάρους.
Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν κάνουμε μια cardio προπόνηση και τι ακριβώς αλλάζει σε μια προπόνηση με βάρη, εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε είδους άσκησης.
Long-Term Cardio Training (Τρέξιμο, ποδήλατο κλπ.)
Παρακολουθώντας ένα μάθημα spinning ή όταν τρέχουμε ενεργοποιούνται πολλοί μύες του σώματος με αποτέλεσμα να νοιώθουμε κι εμείς περισσότερο “ενεργοποιημένοι”. Η αυξημένη ενέργεια στους μυς, που προκαλεί η αερόβια άσκηση μπορούν μακροπρόθεσμα να αυξήσουν την ποιότητα τόσο των μυϊκών ινών, όσο και του ίδιου του σκελετικού συστήματος, με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.
– Αυξημένη αντοχή. Περισσότερα ενεργά αιμοφόρα αγγεία ισοδυναμούν με περισσότερο οξυγόνο που μεταφέρεται στο σώμα και με αυξημένη ενέργεια. Η αερόβια άσκηση αυξάνει κατεξοχήν τις αντοχές του σώματος, συνεισφέροντας σε μια γενικότερη καλή φυσική κατάσταση.
– Περισσότερο κάψιμο λίπους. Με την αερόβια άσκηση ο μεταβολισμός αυξάνει τη λειτουργία του, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη “χρήση” των αποθηκών λίπους του σώματος. Ο οργανισμός “ξυπνά” και χρησιμοποιεί ό,τι χρειάζεται, καίγοντας το περιττό λίπος, αυξάνοντας έτσι αυτόματα και τις πιθανότητες απώλειας βάρους.
Long-Term Resistance Training (Βάρη)
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως αν είσαι γυναίκα, η προπόνηση με βάρη δεν πρόκειται να σε μετατρέψει σε θηλυκό Σβαρτζενέγκερ, εκτός κι αν τα επίπεδα τεστοστερόνης του οργανισμού σου είναι πολύ αυξημένα. Αφού ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας, μπορούμε να προχωρήσουμε βλέποντας τα θετικά στοιχεία μιας προπόνησης με βάρη:
– Ανθεκτικά οστά και πρόληψη των ασθενειών. Η προπόνηση με αντίσταση αυξάνει την πυκνότητα των οστών, η οποία εμποδίζει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και αυξάνει το χειρισμό της γλυκόζης, η οποία βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου II.
– Περισσότερη δύναμη. Ψάχνεις για μια “ώθηση” στο γυμναστήριο; Αλλαγές στο μυϊκό σύστημα, συμβαίνουν και με προπονήσεις αντοχής αλλά και με προπονήσεις με βάρη. Αυτό βασικά σημαίνει πως θα μπορείς να σηκώνεις από περισσότερες σακούλες στο supermarket μέχρι ό,τι άλλο μπορεί να σε δυσκολεύει στην καθημερινότητά σου, χωρίς βοήθεια. Όχι κι άσχημα…
– Περισσότερη ενέργεια. Σας θυμίζει κάτι; Η αερόβια άσκηση, δεν κρατά το μονοπώλιο στην αύξηση ενέργειας του οργανισμού, καθώς το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, μπορεί να επιτευχθεί και σε μια προπόνηση με βάρη.
– Ενισχυμένος μεταβολισμός και απώλεια βάρους. Και σε αυτή την περίπτωση ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται και επιτυγχάνεται η καλύτερη και γρηγορότερη ενεργοποίηση των αποθηκών λίπους του οργανισμού, πράγμα το οποίο πρακτικά ερμηνεύεται σε αυξημένες πιθανότητες απώλειας βάρους.
Μισό λεπτό… και ποιο είναι προτιμότερο τελικά;
Πάμε τώρα στο πιο συναρπαστικό μέρος: Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποδοτικοί στην απώλεια βάρους. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ο στόχος του καθενός. Αν δεν σας ενδιαφέρει η υπερτροφία των μυών, η αερόβια προπόνηση είναι η λύση. Αλλά εάν ο κύριος στόχος σας είναι να δείχνετε και να αισθάνεστε πιο δυνατοί, η προπόνηση με βάρη είναι το κλειδί, με το περιττό βάρος να “φεύγει” εάν μείνετε πιστοί στο πλάνο της μίας ή της άλλης άσκησης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως εάν κάνετε προπόνηση με βάρη έστω και 3 φορές την εβδομάδα και αφήνετε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για ξεκούραση, θα αρχίσετε να βλέπετε σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας, πράγμα που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με την αερόβια άσκηση…