Μιλώντας για μόδα είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς λαμπερές δημιουργίες σχεδιαστών, πρωτότυπες πασαρέλες και εντυπωσιακά fashion shows. Για να φτάσει ωστόσο ένας σχεδιαστής μόδας στην επιτυχία και να δει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται χρειάζεται τεχνική κατάρτιση, δημιουργικό περιβάλλον και ερεθίσματα υψηλής αισθητικής.
Στην Ελλάδα, εδώ και πάνω από 40 χρόνια ο ΑΚΤΟ, ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός όμιλος Art & Design, προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αποφοίτους του να διακριθούν καλλιτεχνικά κι επαγγελματικά, διαμορφώνοντας την αισθητική τους αγωγή, παρέχοντας τους παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέσα κι εργαλεία, προκειμένου να εξελιχθούν και να ωριμάσουν ως δημιουργοί.
Η Ιόλη Μιχαλοπούλου, η Μιρέλλα Μαντά και η Κατερίνα Ρηγοπούλου, είναι τρία «παιδιά του ΑΚΤΟ», που μέσα από τις Fashion Design σπουδές τους ξεκίνησαν το δικό τους δημιουργικό ταξίδι στα νερά της ελληνικής μόδας, προωθώντας η καθεμία το δικό της στίγμα αισθητικής στο χώρο. Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μόδας ξεκινά από τον ΑΚΤΟ κι εμείς τα συναντάμε σε μια απολαυστική συζήτηση…
Ιόλη πες μας λίγα λόγια για σένα. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το χώρο της μόδας και πόσο εύκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις τη δική σου σειρά ρούχων μέσα σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την Ελλάδα ;
Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα, το περίφημο 2004, η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλή. Μπορώ να πω ότι πρόλαβα να δημιουργήσω και να επιχειρήσω και υπό καλές συνθήκες.
Σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο του εξωτερικού; Τι σε έκανε να μείνεις στη Ελλάδα;
Η Ελλάδα αποτελεί τη βάση μου και από εκεί πέρα διατηρώ συνεργασίες με το εξωτερικό. Από την αρχή αυτό ήταν το σχέδιό μου και παρά τις δύσκολες τωρινές συνθήκες, “I stick to the plan”. Μου αρέσει η Ελλάδα και το πώς ζούμε εδώ. Όταν έχεις δική σου σειρά ρούχων μπορείς να επιλέξεις το που θα είναι η βάση σου και η δουλειά σου να «ταξιδεύει» προς πάσα κατεύθυνση.
Έχεις ασχοληθεί με το θέατρο και τον κινηματογράφο, ως ενδυματολόγος και σχεδιάστρια κουστουμιών. Το ύφος της σειράς σου έχει “υιοθετήσει” στοιχεία από αυτή σου την εμπειρία;
Σκεφτείτε τον εαυτό σας κάθε πρωί μπροστά στην ντουλάπα σας. Όχι τις ημέρες που έχετε αργήσει και βιάζεστε, αλλά τις άλλες, αυτές που με καλή διάθεση σκέφτεστε τι θα φορέσετε, με ποιον εαυτό θα βγείτε στον κόσμο. Αυτό είναι το ρούχο για εμένα. Ο ρόλος που θα επιλέξουμε να ενσαρκώσουμε την κάθε ημέρα, στην κάθε περίσταση. Όπως διαβάζω έναν θεατρικό ή κινηματογραφικό χαρακτήρα για να δημιουργήσω τα κουστούμια του, έτσι σχεδιάζω και τα ρούχα των συλλογών μου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορετικές διαθέσεις και προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν σε μία γυναίκα.
Έπειτα από τρία χρόνια συστέγασης στον κοινό δημιουργικό σας χώρο στο Μετς πήρατε την απόφαση μαζί με την σχεδιάστρια Μιρέλλα Μαντά να δημιουργήσετε το δικό σας χώρο στη Βουκουρεστίου 38, στο Κολωνάκι. Πως γεννήθηκε το Β38 και πόσο εύκολη ήταν η συνεργασία και συνύπαρξη σας;
Με τη Μιρέλλα συνεργαζόμαστε και συνυπάρχουμε δημιουργικά, αρμονικά και διασκεδαστικά! Υπάρχει σεβασμός και εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα σε κάθε συνεργασία, αλλά και το αίσθημα του ότι μοιράζεσαι την ευθύνη και το ρίσκο μίας επένδυσης. Το Β38, ένα δικό μας κατάστημα, ήταν και για τις δύο το επόμενο βήμα, είχαμε καλό συγχρονισμό.
Πως θα περιέγραφες τα ρούχα που φτιάχνεις; Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σου κομμάτι από τις συλλογές σου;
Θέλω τα ρούχα μου να αποπνέουν θηλυκότητα και δυναμισμό με ένα touch θεατρικότητας. Ελπίζω πως το καταφέρνουν. Υπάρχει ένα σχέδιο φούστας –η ομπρέλα− το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πείσει όσο θα ήθελα το κοινό μου, αποτελεί σταθερό κομμάτι των συλλογών μου. Ας πούμε πως είναι το… αγαπημένο μου.
Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο σχεδιαστή;
Να έχει επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, καλή οργάνωση και να μην εγκαταλείπει τα θέλω του. Και πάνω από όλα, να βρει το προσωπικό του στυλ στον σχεδιασμό.
Μια φράση που σε χαρακτηρίζει;
Δει δε χρημάτων ω Άνδρες Αθηναίοι…
Μιρέλλα πως ξεκίνησε η δική σου διαδρομή στο χώρο της μόδας και πως διαμορφώθηκε αυτή η ιδιαίτερη αισθητική στον σχεδιασμό των ρούχων σου;
Από την εποχή ακόμη του σχολείου, στη γεωμετρία, όταν τα άλλα παιδιά έβλεπαν σχήματα εγώ έβλεπα σχηματοποιημένα ρούχα. Είναι ο τρόπος μου να βλέπω τον κόσμο, τα πάντα γύρω μου μπορούν να γίνουν κάτι φορέσιμο. Παραδείγματος χάριν, η τελευταία μου συλλογή είναι εμπνευσμένη από κάποια από τα γράμματα του αλφαβήτου.
Αν έκανες μια αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο, ποιά στιγμή θα διάλεγες να ξαναζήσεις και γιατί;
Προτιμώ να μην αναπολώ το παρελθόν αλλά να κάνω το τώρα μου ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Φυσικά, η δουλειά μου, η δημιουργία μου έχει προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.
Από που αντλείς την έμπνευση σου; Υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σου;
Κυριολεκτικά από παντού! Λειτουργώ στη βάση των 24/7 ρούχων που φοριούνται όλες τις ώρες και ανάλογα με την υποστήριξη των αξεσουάρ, σε κάθε περίσταση. Πιστεύω ότι το καθημερινό μας ντύσιμο πρέπει να είναι ιδιαίτερο και να μας δημιουργεί μία διάθεση προβολής και εξωστρέφειας.
Η συνεργασία σου με την Ιόλη πως προέκυψε; Πες μας λίγα λόγια για το Β38 και γιατί αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.
Με την Ιόλη πρωτίστως είμαστε φίλες, ξέρουμε πώς να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε, κάνουμε το ίδιο επάγγελμα οπότε τι πιο φυσικό από το να δημιουργήσουμε μία ομάδα. Τώρα για το Β38… Όπως και κάθε κατάστημα σχεδιαστή, αξίζει κανείς να το επισκεφθεί γιατί εκτός από ολόκληρες τις συλλογές, μπορεί να δει το σύνολο της αισθητικής του άποψης στον χώρο, τα αντικείμενα, είναι κατά κάποιο τρόπο το φυσικό του περιβάλλον.
Εσύ τι ρούχα επιλέγεις για τις καθημερινές σου εμφανίσεις;
Κατά 99%… Μιρέλλα Μάντα!
Πως αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που προκύπτουν με δεδομένο πως διανύουμε μια δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;
Με πολλή δουλειά και επιμονή στην ποιότητα. Μπορεί η αγοραστική μας δύναμη να έχει πέσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο για το μέλλον… πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι και προγραμματισμένοι.
Πες μας μια φράση που σε χαρακτηρίζει
Le freak C’est chic!
Κατερίνα σπούδασες Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογία Υπολογιστών, κάτι που στη συνέχεια προσπάθησες να εξελίξεις . Πως από υποψήφια διδάκτορας αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα;
Όσο έκανα το διδακτορικό μου και ενώ τα πήγαινα σχετικά καλά, συνειδητοποίησα πως δεν ένιωθα κανέναν ενθουσιασμό γι’ αυτό. Ήθελα να βρω έναν καλύτερο λόγο για να ξυπνάω το πρωί, κάτι με το οποίο θα μπορούσα να ταυτιστώ περισσότερο. Έτσι, αποφάσισα να πάρω λίγο χρόνο κα να περάσω κάποιους μήνες μακριά από αυτό που ήταν η ζωή μου ως τότε. Έπιασα δουλειά σε ένα καφέ και γνώρισα πολλούς καινούργιους ανθρώπους, πολύ διαφορετικούς από εκείνους που είχα ως τότε κοντά μου, με άλλες συνήθειες και μια καινούργια για εμένα οπτική απέναντι στην καθημερινότητα. Και τότε είδα πως είναι εφικτό να δουλεύεις όλη μέρα και να μη βαριέσαι, να περνάς πραγματικά καλά και ταυτόχρονα να βγάζεις χρήματα. Όταν έψαξα μέσα μου τι ήταν αυτό που θα μπορούσα να κάνω εγώ για να ζω έτσι, η απάντηση ήταν εκεί, απλώς βρισκόταν σε ένα σημείο όπου ως τότε δεν είχα κοιτάξει.
Ξεκίνησες από την αρχή να εργάζεσαι ως σχεδιάστρια ή πέρασες και από άλλες θέσεις για να καταλήξεις εκεί; Πως αισθάνεσαι που μετά από όλα αυτά κατέληξες να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς πραγματικά;
Ξεκίνησα ως βοηθός σε ένα μικρό αλλά καταπληκτικό brand, το Hallelujah. Στην αρχή απλώς βοηθούσα στην πώληση και στο οργανωτικό κομμάτι. Έκανα πολύ μικρά βήματα, αλλά και πολύ σταθερά, διότι αυτή η δουλειά με βοήθησε να βρω τον εαυτό μου, να παρατηρήσω τις γυναίκες και τις ανάγκες τους και σιγά σιγά να γίνω πιο ενεργή μέσα στο επαγγελματικό περιβάλλον. Στη συνέχεια δούλεψα και πάλι ως πωλήτρια, προτού μπορέσω να διεκδικήσω την πρώτη μου θέση στο ατελιέ μιας μεγάλης εταιρείας. Αυτό που νιώθω σήμερα είναι πως πατάω πολύ γερά στη γη. Στο τέλος της ημέρας νιώθω ολοκληρωμένη. Ξέρω πως ότι κι αν συμβεί, αύριο θα σηκωθώ να κάνω μια δουλειά που αγαπώ, οπότε όλα αντιμετωπίζονται.
Κατερίνα, αναδείχθηκες νικήτρια του διαγωνισμού σχεδίου “From Waste to Wear” που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση της πρωτοβουλίας «Healthy Seas: A Journey From Waste to Wear», μεταξύ 10 σπουδαστών και απόφοιτων του AKTO Art & Design. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία σου.
Η νίκη μου στο διαγωνισμό ήταν από αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν από εκεί που δεν τα περιμένεις. Το θέμα ήταν πολύ απαιτητικό και συγκεκριμένο, δυσκολεύτηκα να διαμορφώσω το concept μου και κινήθηκα πολύ αυθόρμητα όταν έκανα τα σχέδιά μου, αψηφώντας τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσίαζαν. Για αρκετό καιρό δεν γνώριζα αν θα κατάφερνα να δημιουργήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου. Όταν, τελικά, είδα τα μοντέλα να φοράνε τα ρούχα στη φωτογράφηση, ένιωσα μια απέραντη αίσθηση πληρότητας και για να είμαι ειλικρινής συγκινήθηκα και λίγο. Αυτό ήθελα, να δω τη δουλειά μου ολοκληρωμένη. Η νίκη στο διαγωνισμό ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, που ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη υπέροχη εμπειρία δημιουργίας.
Τι αποτέλεσε έμπνευση για τις δημιουργίες σου “The circles of life and the infinity nets”; Σε δυσκόλεψε το ύφασμα από νήμα ECONYL® με το οποίο δημιούργησες τα κομμάτια σου;
Η έμπνευσή μου προήλθε από την ιδέα που είχα να δημιουργήσω ένα μαγιό με το ελαστικό ύφασμα από Econyl, προκειμένου το νήμα να κάνει ένα κύκλο στη ζωή του και να επιστρέψει και πάλι στη θάλασσα μέσα από το σχέδιό μου. Έτσι, θα μπορούσα να αναδείξω και την όλη ιδέα της ανακύκλωσης των διχτυών. Θέλησα να βρω ένα εικαστικό ερέθισμα που θα αντανακλούσε τον κύκλο της ζωής, που είναι ατελείωτος και εκτείνεται στο άπειρο, και έτσι κατέληξα στα έργα της Ιαπωνέζας Yayoi Kusama και φέρουν τον τίτλο “infinity nets”. H Kusama έχει βρει έναν μοναδικό τρόπο να απεικονίζει το άπειρο, μέσα από την επανάληψη κύκλων ή γραμμών σε τεράστιες επιφάνειες. Ευτυχώς, το ύφασμα συμπεριφέρθηκε πολύ καλά σε ότι έχει να κάνει με την ελαστικότητα και τη ραφή του, και ήταν πολύ κατάλληλο για τη δημιουργία ενός μαγιό και ενός bodysuit.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που ψάχνει να βρει τι είναι αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί;
Να κάνει μια απλή δουλειά για λίγο καιρό, να δώσει χρόνο στον εαυτό του να περάσει όμορφα και να θυμηθεί τι του άρεσε πολύ όταν ήταν παιδί. Επίσης, είναι πολύ βασικό να μην υπολογίσει καθόλου τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσει την κατάσταση με θάρρος και επιμονή.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα; Έχεις θέσει κάποιους στόχους που θέλεις να πετύχεις;
Αυτή τη στιγμή δεν εργάζομαι και στόχος μου είναι να βρω μια δουλειά σε ένα περιβάλλον με αισθητική που θα με εκφράζει, τόσο σε επίπεδο σχεδιαστικό όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας.
Τέλος μοιράσου μαζί μας μια φράση που σε χαρακτηρίζει
Η αισθητική είναι πρωτίστως θέμα συμπεριφοράς…
Ο ΑΚΤΟ είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός όμιλος Art & Design στην Ελλάδα. Mε την επικύρωση του κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Middlesex προσφέρει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο Bachelor και Μaster. Παράλληλα προσφέρει επίσης, διετή προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι στον ΑΚΤΟ λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα σπουδών Σχεδιαστών Μόδας, που είναι επικυρωμένο από Ευρωπαϊκό κρατικό Πανεπιστήμιο και οδηγεί σε Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
Πληροφορίες: 210 52 30 130 | www.akto.gr | www.facebook.com/AKTOcollege
by Μαριέττα Κοντοστάνου & Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Photographer: Κατερίνα Τοσουνίδη
MUA: Αλεξία Λεούση
Ευχαριστούμε θερμά το Β38 για τη φιλοξενία.