Μπορεί ο χώρος της μόδας να σημειώνει τα πρώτα του βήματα στην ανάδειξη του body positive κινήματος, ωστόσο οι διακρίσεις με βάση τα πρότυπα γυναικείας ομορφιάς, όπως αυτά τουλάχιστον προβάλλονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ, εξακολουθούν να προκαλούν θέματα διακρίσεων, εντός κι εκτός του χώρου.
Τα castings μοντέλων εξακολουθούν να αποτελούν μαρτύριο για τις νεαρές κοπέλες που λιμοκτονούν προκειμένου να καταφέρουν να αγγίξουν τα “ιδανικά” πρότυπα ομορφιάς. Όμως, φαίνεται πως εκείνες οι μέρες που τα μοντέλα συμβάδιζαν με τα παρανοϊκά δεδομένα της βιομηχανίας, έχουν περάσει. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών συναντώνται προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ισχυρό μέτωπο για ένα διαφορετικό κόσμο στο modelling.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα body positive ακτιβισμού είναι το All Woman Project, ένα ισχυρό κίνημα που καθιέρωσαν τα μοντέλα Clementine Desseaux και Charli Howard. Αποφάσισαν να λανσάρουν τη δική τους σειρά ρούχων μέσω μιας καμπάνιας με πρωταγωνίστριες 10 μοντέλα συμπεριλαμβανομένων των Iskra Lawrence, Vic Brito και Elliott Sailors, οι οποίες μάχονται υπέρ της καθιέρωσης ποικιλομορφίας στο θέμα “γυναικεία ομορφιά” όχι μόνο στο χώρο του modelling, αλλά και στη ζωή.
Μάλιστα τη περασμένη χρονιά oversized μοντέλα όπως η Ashley Graham, η Iskra Lawrence και η Leomie Anderson έχουν όλες λανσάρει καμπάνιες με σκοπό την εξάπλωση του body positive κινήματος.
Η καθιέρωση της ποικιλομορφίας στα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς μπορεί να κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μόδας, όμως οι στατιστικές για τα κάστινγκ μοντέλων παραμένουν απογοητευτικά. Το Fashion Spot’s analysis για τις διαφημιστικές καμπάνιες του SS16 κατέγραψε χαρακτηριστικά, ότι μόνο το 1.4% των μοντέλων ήταν plus-sized, 78.2% ήταν λευκά και 1.2% πάνω από 50 χρονών.
Οι Clementine Desseaux και Charli Howard, υπεύθυνες για το All Woman project δηλώνουν σχετικά: “Τα social media και η δύναμη της εικόνας που κρύβουν μπορούν με το καιρό να περάσουν το δικό μας μήνυμα. Το hashtag #IAmAllWoman, μέσα σε λίγο μόλις καιρό έχει χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές, πράγμα που σημαίνει πως οι γυναίκες εκεί έξω θέλουν να ακουστεί η φωνή τους επί του θέματος” και προσθέτουν: “Πιστεύουμε πως ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και πως μπορούμε να επιτύχουμε πολλά ενωμένες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας και θέλουμε και όλες οι γυναίκες στον κόσμο να κάνουν ακριβώς το ίδιο”.