Στην απόρριψη του αιτήματος του ιταλικού οίκου μόδας Gucci, σχετικά με την παραχώρηση της Ακρόπολης για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας υψηλής ραπτικής στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου, προχώρησε τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με ομόφωνη απάντηση του, το βράδυ της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου.
Η μάλλον αναμενόμενη έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στηρίχθηκε υπό την παρακάτω αιτιολόγηση του ΚΑΣ, με την οποία ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα του διάσημου οίκου μόδας, για παραχώρηση της Ακρόπολης για τη πραγματοποίηση επίδειξης μόδας και κινηματογράφησης : “Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco”.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την τελική ανακοίνωση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και πριν την σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, προηγήθηκε υπόμνημα της εταιρίας Gucci προς τα μέλη του Συμβουλίου, το οποίο και διαβάστηκε στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το εν λόγω υπόμνημα, ο οίκος Gucci ζητούσε την άδεια για την πραγματοποίηση του fashion show υψηλής ραπτικής “Gucci Cruz 2018” , στον χώρο μεταξύ του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, την 1η Ιουνίου 2017, με 300 προσκεκλημένους, σημαντικό μέρος εκ των οποίων θα ήταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκδότες διεθνών περιοδικών μόδας και δημοσιογράφοι και star του Χόλιγουντ. Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται πως για αυτή την παραχώρηση και αναγνωρίζοντας την τεράστια συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα, ο οίκος θα προέβαινε σε χορηγία της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκαν τα τεράστια διαφημιστικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης, η οποία θα γινόταν αφορμή για την αλλαγή στα κοινωνικοοικονομικά της χώρας.
Παρά τα παραπάνω “θέλγητρα” της εταιρείας Gucci ωστόσο η απάντηση του ΚΑΣ ήταν αρνητική, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, με την οποία ουσιαστικά απάντησε στο κατατεθέν υπόμνημα: “Η Ακρόπολη είναι όχι απλώς ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν μπορεί να μπαίνει σε εμπορικές συναλλαγές. Ο Παρθενώνας είναι το logo της Unesco, επίσης γνωρίζετε όλοι την προσπάθεια και τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε με αυτό τον τρόπο το σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για μια επίδειξη μόδας, που μπορεί να είναι υψηλής ραπτικής, αλλά δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του χώρου. Είμαστε πάντα πρόθυμοι σε χορηγίες, τα μνημεία χρειάζονται συντήρηση και ανάδειξη. Υπάρχουν τα έργα που διεξάγονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχουμε και χορηγίες από άλλους φορείς”.
Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και το “ΟΧΙ” της ελληνικής πλευράς στο αίτημα της ιταλικής εταιρείας, δεν μένει παρά να δούμε που θα απευθυνθούν στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του οίκου Gucci για την πραγματοποίηση της επίδειξης μόδας…