Όλοι γνωρίζουμε πως ο ανανάς είναι ένα εξωτικό φρούτο, το οποίο συναντάμε σε συνταγές ακόμα πιο εξωτικών φαγητών και δροσερών κοκτέιλ. Ωστόσο αυτές οι χρήσεις του ανανά, είναι μόνο η “επιφάνεια” μιας πολύτιμης ως φαίνεται πρώτης ύλης, καθώς τα φύλλα του εξωτικού αυτού φρούτου, μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ρούχων κι αξεσουάρ, όπως τσάντες και παπούτσια, το οποίο ποιοτικά μοιάζει σαν γνήσιο δερμάτινο ύφασμα. Μόνο που φυσικά κανένα ζώο δεν σκοτώνεται για τη δημιουργία του…
Όταν η Carmen Hijosa, μία σχεδιάστρια από την Ισπανία που ειδικεύεται στο δέρμα, επισκέφθηκε πριν λίγα χρόνια τις Φιλιππίνες για να συζητήσει κάποια ζητήματα με τους βιομηχάνους, ανακάλυψε δύο προβλήματα: Το δέρμα ήταν κακής ποιότητας και η παραγωγή του ήταν επιβλαβής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον.
Στο ταξίδι της όμως συνειδητοποίησε και κάτι ακόμη. Οι Φιλιππίνες παράγουν τεράστιες ποσότητες ανανά και τα απόβλητά του -εννοώντας τα φύλλα του- μένουν ανεκμετάλλευτα. Παρατήρησε επίσης, ότι τα φύλλα του συγκεκριμένου φρούτου, αποτελούνται από ίνες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα εναλλακτική για το δέρμα. Έτσι η ίδια δημιούργησε ένα δικό της υλικό το οποίο είναι φτιαγμένο από τις ίνες που υπάρχουν στα φύλλα του ανανά.
“Είναι ευλύγιστα κι ανθεκτικά, το οποίο είναι εξαιρετικό για ένα υλικό που δεν είναι μάλλινο” σχολιάζει η Carmen. Η ίδια πρόσεξε και το φύλλωμα άλλων φρούτων, όπως τις μπανάνες, αλλά δεν είχαν την ίδια ευλυγισία σε σχέση με του ανανά, ώστε να αντέχουν την παραγωγική διαδικασία στα εργοστάσια.
Η Hijosa παραιτήθηκε από την δουλειά της στη βιομηχανία του δέρματος και πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια στο Royal College of Art του Λονδίνου, μετατρέποντας την ιδέα της σε πατέντα ενώ παράλληλα πήρε το διδακτορικό της. Πλέον, σε ηλικία 63 ετών ξεκινάει το brand Pinatex, παράγοντας το δικό της ύφασμα από ανανά. To ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παπούτσια, τσάντες, αυτοκίνητα και θέσεις αεροπλάνων κι οτιδήποτε άλλο κατασκευάζεται από αληθινό δέρμα.
Εταιρείες όπως η Puma και η Camper έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν πρωτότυπα μοντέλα χρησιμοποιώντας το Pinatex, ενώ άλλες εταιρείες ήδη το χρησιμοποιούν. Το startup της Hijosa, με όνομα Ananas Anam, έχει παραγάγει 2 χιλιάδες μέτρα ύφασμα, και υπολογίζει ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα κατασκευάσει άλλα 8 χιλιάδες μέτρα δερμάτινο ύφασμα από ανανά.