Το σκηνικό γνωστό και πολλάκις επαναλημμένο, πρώτη συνεδρία με νέο διαιτόμενο. Βρισκόμαστε στο στάδιο της από κοινού σύνταξης διαιτολογίου και φτάνουμε στις επιλογές μεσημεριανών, αφού έχουν προηγηθεί όλα τα απαραίτητα.
Εγώ λοιπόν ρωτώ: «Τι θα θέλατε να φάτε;»
Η απάντηση αναμερόμενη: «Κρέας με σαλάτα.»
Και μετά το σοκ… Συνεχίζω λέγοντας : «Και ως συνοδευτικό υδατάνθρακα, τι θα θέλατε να βάλουμε;»
Κάπου εδώ είναι που έχω φτάσει τον διαιτόμενο σε απίστευτη σύγχυση και ταραχή βάσει των όσων (ανυπόστατων και λανθασμένων) έχει ακούσει ως τώρα. Η απάντηση που ακολουθεί σπεύδει να βγει από το στόμα του για να αποκαταστήσει την τάξη, λες και μόνο στο άκουσμα της ιδέας να τολμήσει να καταναλώσει υδατάνθρακες θα τον παχύνει : «Τι δηλαδή να φάω και ψωμί ή πατάτες και μακαρόνια; Αποκλείεται! Θα παχύνω. Καλύτερα να αφήσουμε σκέτο το κρέας με τη σαλάτα.»
Αυτή η αντίληψη δυστυχώς είναι τόσο διαδεδομένη και τόσο λάθος παράλληλα. Οι υδατάνθρακες ΔΕΝ είναι ο εχθρός. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού και μάλιστα το 55% – 60% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε ημερήσια πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποδίδουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό για να συντελεί το παραγόμενο έργο, αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικής σημασίας όργανα, αποθηκεύονται με τη μορφή γλυκογόνου στους μυς και το συκώτι ώστε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τέλος χρησιμοποιούνται από όλους τους ιστούς και τα κύτταρα, ως γλυκόζη, για ενέργεια. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς από όλα τα παραπάνω την αξία και την σημαντικότητα τους, που τους δίνει δικαιωματικά το μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» στη διατροφή μας.
Στην εσφαλμένη αυτή αντίληψη πως θα πρέπει να τους αποφεύγουμε ή και να τους αποκλείουμε από την διατροφή μας, έχουν συμβάλει πολλές από τις διάσημες δίαιτες (Atkins, Dukan, Paleo κλπ) όπου η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται, ακολουθώντας κανείς κάποια από αυτές, ανταποκρίνεται σε απώλεια υγρών και μυικού ιστού και ΟΧΙ λίπους, όπου είναι και το ζητούμενο.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Ερευνών στο Pozilli της Ιταλία παρατηρήθηκαν και αναλύθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 23.000 συμμετεχόντων και διαπιστώθηκε από τους ερευνητές πως η κατανάλωση ζυμαρικών σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου σχετίζεται με την μείωση κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, την μείωση του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) όπως και την καλύτερη αναλογία Μέσης/Ισχίων αλλά και στην Περίμετρο Μέσης.
Βέβαια όπως ισχύει στα πάντα εάν κανείς το παρακάνει θα παχύνει. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τους υδατάνθρακες, αλλά με το μέτρο που πρέπει κανείς να έχει. Προτιμάμε σύνθετους και ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές παξιμάδια, ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι κλπ) και αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη, τα σιρόπια, η γλυκόζη φρουκτόζη, συμπυκνωμένοι χυμοί κλπ. Φροντίζουμε ώστε η μεγαλύτερη ενεργειακή κάλυψη να γίνεται από υδατάνθρακες, χωρίς όμως να παραμελήσουμε τις πρωτεΐνες και τα καλής ποιότητας λιπαρά.
Απολαύστε λοιπόν την μακαρονάδα σας χωρίς τύψεις και ενοχές!
Υ.Γ. Μην ξεχάσετε όμως την σαλατούλα σας 😊 Και για ένα πλήρες γεύμα βάλτε και λίγο τυράκι ή κοτόπουλο ή κάντε μια μακαρονάδα θαλασσινών που είναι νοστιμότατη!
Να αγαπάτε τους υδατάνθρακές σας!
By Άννα Η. Ματσαγγούρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ελ. Βενιζέλου 168, Καλλιθέα
Τηλ: 213 000 1544