H Shudu, το μοντέλο πίσω από την σελίδα @shudu.gram, λέγεται πως είναι ένα από τα πιο όμορφα μοντέλα του Instagram. Αν και η παρουσία της είναι πρόσφατη, η Shudu έχει καταφέρει να προκαλέσει μια αρκετά μεγάλη διαμάχη σχετικά με το αν είναι κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, είτε όντως αποτελεί δημιούργημα κάποιου φωτογράφου.
Εν έτη 2018, μόδα και τεχνολογία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα φαίνεται εξαιρετικό, όπως για παράδειγμα λίγο καιρό πριν οι Dolce and Gabbana έκαναν χρήση drones στη πασαρέλα, ή ακόμα και η εικονική influencer Lil’ Miquela, που μίλησε στο κοινό της μέσω των τελευταίων GIF της Prada στο Μιλάνο.
Σε τέτοιες περιόδους λοιπόν, η εμφάνιση ενός εξολοκλήρου ψηφιακού μοντέλου όπως η Shudu, δεν προκαλεί έκπληξη. Σίγουρα όμως πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.
Ο δημιουργός της, Cameron James Wilson, ο οποίος και δημιουργεί κάθε εικόνα της Shudu από τον υπολογιστή του, εκτιμά ότι για μια και μόνο εικόνα απαιτείται δουλειά τριών ημερών, πέρα από τις εβδομάδες προγραμματισμού. Σίγουρα, δηλαδή δεν πρόκειται για μια απλή δουλειά.
Κομμάτι έμπνευσης για τη δημιουργία της Shudu, παραδέχτηκε πως υπήρξαν ελάχιστες γυναίκες, παρόλα αυτά ήταν όλες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, συμπληρώνοντας πως κύρια πηγή έμπνευσης του αποτέλεσε μια νοτιοαφρικάνα Princess Barbie.
Οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Instagram τράβηξαν αμέσως μεγάλη προσοχή. Υπήρξαν άνθρωποι που χειροκρότησαν την ομορφιά της, ενώ αρκετοί ήταν οι φωτογράφοι που προσπάθησαν να «την» προσελκύσουν και να επικοινωνήσουν μέσω DMs ώστε να κλείσουν κάποια φωτογράφιση, αυτό λοιπόν και μόνο αποτελεί απόδειξη για το υπερ-ταλέντο του Cameron στο 3D μοντέλο του.
Στην μελέτη της αισθητικής, υπάρχει μια έννοια γνωστή ως “παράξενη κοιλάδα”. Αυτό περιγράφει το μυστηριώδες συναίσθημα που δημιουργείται όταν τα αντικείμενα μοιάζουν αληθινά και σαν κούκλες, μανεκεν, ρομπότ. Έτσι λοιπόν και η Shudu φαίνεται τόσο αληθινή, που οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη και με μια πιο προσεκτική ματιά δεν υποπτεύονται πως πρόκειται για ένα 3D δημιούργημα.
Η Shudu τράβηξε την μεγαλύτερη προσοχή όταν το brand της Rihanna, Fenty, αναδημοσίευσε μια φωτογραφία της που φοράει κραγιόν της εταιρείας. Η εικόνα, η οποία και δημιουργήθηκε χωρίς καμία ανάμειξη της Fenty, παρά μόνο με την παρέμβαση της μικρότερης αδερφής του Cameron, ξεπέρασε το μέσο όρο Instagram likes με ρεκόρ 220.000. Μέχρι τότε δεν είχε αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα της Shudu και το πιο σύνηθες σχόλιο ήταν “Ποια είναι αυτή”.
Μετά την τόσο μεγάλη έκθεση της Shudu, σε συνεργασία με την Rihanna, o Cameron ξεκίνησε να απαντά στα προσωπικά μηνύματα διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα art project. Φυσικά, όλες αυτές οι δημοσιεύσεις και η έκθεση στα social media, επόμενο ήταν να επιφέρει διαφορες απόψεις και κριτικές σχετικά με αυτό το 3D δημιούργημα.
Για παράδειγμα, κάποιοι χρήστες επισήμαναν πως η κατασκευή μιας γυναίκας σε μια απλή εικόνα από ένα φωτογράφο, ίσως καταλαμβάνει το χώρο που θα μπορούσε να βρίσκεται ένα real life μοντέλο και πως οποιοδήποτε κέρδος από αυτό, έρχεται σε βάρος πραγματικών σταδιοδρομιών.
Ο ίδιος ο Cameron δηλώνει πως η Shudu δεν αποτελεί είδος επιχείρησης για εκείνον, αλλά έναν απλό τρόπο έκφρασης του εαυτού του, χωρίς να αποσκοπεί στην προσέγγιση των εταιρειών. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η δημιουργία της Shudu στην συνέχεια αποτέλεσε ένα είδος πρόκλησης να δημιουργήσει μια τέτοια εικόνα, λόγω της έλλειψης διαθέσιμου λογισμικού των βιομηχανιών, καθώς ο τρισδιάστατος κόσμος στερείται έντονης εθνοτικής ποικιλομορφίας και οι πιο μελαψοί χαρακτήρες είναι σπάνιοι και διατηρεί την επιθυμία, μελλοντικά, κάποια στιγμή με την εξέλιξη της τεχνολογίας να υπάρξει κάποια αλλαγή, στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον να βοηθήσει και να δημιουργήσει τους πόρους που χρειάζονται οι προγραμματιστές παιχνιδιών και οι σχεδιαστές 3D ώστε αργότερα να καταφέρουν να φτιάξουν ακόμα περισσότερους και διαφορετικούς χαρακτήρες.
Είναι όμως πιθανό η ύπαρξη της Shudu να καταφέρει να κλείσει το δρόμο στα πραγματικά μοντέλα ;
By Neni K.