Είσαι και εσύ ένας τύπος που έχει ένα κάρο κοστούμια στη ντουλάπα του, λόγω δουλείας. Θεωρείς το κοστούμι εργασιακή στολή και αρνείσαι να το βάλεις μέχρι και στο γάμο της αδερφής σου. Σε εσένα μιλάω, σε εσένα που θέλεις να πας μία μέρα στην δουλειά με τις πιτζάμες, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον μύθο του κοστουμιού στην δουλειά και να δούμε ποίοι τύποι φοράνε ακόμα κοστούμι στο γραφείο.
Δεν θέλω να γίνω η αιτία της απόλυσής σου, εάν το κοστούμι είναι αναγκαίο κακό δεν μπορώ να κάνω κάτι. Εσύ όμως πήγαινε στον υπεύθυνο και ρώτα τον εάν με διαβάζει, μπας και του αλλάξεις γνώμη. Όπως και να έχει, εγώ στη δουλεία εάν μου έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό, με blazer θα πήγαινα, έτσι για σπάσιμο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς οι τύποι που φοράνε κοστούμι είναι οι παρακάτω:
Πρώτο και καλύτερο είναι το ψαρωμένο παλικάρι, που αναζητά εμπειρία στην εργασία του. Σε αυτή την περίπτωση, εάν και εσύ πήγες μόλις στο καινούριο γραφείο, σκέψου λίγο ότι μέσα στην μάζα πρέπει να ξεχωρίσεις. ΤΙ ΕΝΝΟΩ: Φορώντας τα ίδια ρούχα με όλους εκεί μέσα, καταφέρνεις να μοιάζεις με τον κύριο στο απέναντι γραφείο πριν την συνταξιοδότηση κι ακόμα δεν έχεις γεμίσει το βιογραφικό σου. Άκου λοιπόν τι θα κάνεις, εσύ θα βάλεις blazer και από κάτω ένα παντελόνι σε άλλο χρώμα (τα έχουμε ξαναπεί σε άλλο άρθρο). Δεν θα το παρακάνεις στα αξεσουάρ και ναι μπορείς να μην βάλεις γραβάτα, κρίμα τα νιάτα και η τσαχπινιά. Κράτα έναν καλό χαρτοφύλακα και πρόσεχε μην καταλήξεις o James Bond του γραφείου φορώντας μόνο καλά πανωφόρια. Η ηλικία και η θέση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο…
Ο δεύτερος τύπος είναι ο κλασικός άνδρας με επιδεικτικό χαρακτήρα, που δεν χάνει ευκαιρία να το παίζει παγώνι. Αυτός που θα βγει για cocktail μετά την δουλεία σε σίγουρα after work στέκι, όπου θα συνεχίσει να μιλά για τα κατορθώματα στην δουλεία, τα οποία θα τα δει και στον ύπνο του το βράδυ, πριν ξαναπάει στην δουλειά. Δεν σε κράζω αγαπημένε μου, απλά σε εξηγώ στους άλλους που δεν σε καταλαβαίνουν. Δεν είναι κακό να θέλεις να είσαι παγώνι, αλλά μην ξεχνάς το πεπόνι παγώνει , αλλά το παγώνι δεν πεπόνι! Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο φωναχτά πετυχημένος, μετρίασε τα αξεσουάρ σου και άφησε τα ποσέτ για το σκάφος το καλοκαίρι. Οι minimal γραμμές δηλώνουν επιτυχία. Κράτα το παντελόνι σου κλασικής γραμμής με το ασορτί σακάκι. Το basic λευκό πουκάμισο και την λεπτή μεταξωτή γραβάτα σου, άντε γιατί είμαι και πολύ large, βάλε και κάνα δαχτυλίδι μαζί με το ρολόι σου. “Too mch is never enough” , άστο αυτό το moto για την επόμενη κατηγορία.
Οι διευθυντές! Η μόνη κατηγορία που δικαιολογώ το overdressed στην δουλεία. Εντάξει όχι και Anna Wintour, αλλά overdressed. Είπαμε πριν ότι το minimal δηλώνει κύρος. Δεν πάει να πει ότι οι υψηλές θέσεις μιας δουλείας δεν δηλώνουν κύρος από μόνες τους. Έχουν λοιπόν την κατανόησή μου στο να υπερβάλουν και λίγο. Τα αξεσουάρ είναι must κομμάτι που πρέπει να προσέχουν, όλοι τους κοιτούν καθημερινά από πάνω μέχρι κάτω και το ποσοστό μπορεί να κάνει και σκέψεις που εάν τις γράψω εδώ μετά θα με κυνηγάει κάθε δίωξη εγκλήματος. Για αυτό τον λόγο μέχρι και κάλτσες πρέπει να είναι προσεγμένες. Επιτρεπτή για εμένα κάθε δοκιμή mix and match, σε βασικά χρώματα αλλά και γήινους τόνους. Το καφέ και το μπλε σκούρο είναι απόλυτα χρώματα για να το κάνουν. Εδώ να σημειώσω ότι μέχρι και το στυλό που θα διαλέξουν είναι styling, μην κράζεις τον κακόμοιρο για το Τissot που πήρε, επηρεάστηκε…
Προτελευταίο άφησα τον altrenative της παρέας. Αυτός που σε κάποια άλλη χώρα θα κρατούσε όλα του τα σκουλαρίκια και δεν θα έκρυβε τα τατουάζ σαν σκονάκι στο λύκειο για να βάλει κοστούμι. Αυτόν που τα μαλλιά του ήθελε να είναι φούξια σιέλ και τα κούρεψε γουλί για να πάει στην συνέντευξη. Σε αυτή την κατηγορία θα στείλω καρδούλες και αγάπη για το πως ήθελαν να εκφράζονται ακόμα και στην δουλεία τους και βγάζω το καπέλο σε όσους το κάνουν χωρίς εμπόδια από κανέναν, αλλά ζούμε στην Ελλάδα και δεν είναι τα πράγματα τόσο ιδανικά σε αυτόν τον τομέα. Θα μιλήσω αντικειμενικά και όχι το πως θέλω να βλέπω αυτήν την κατηγορία εγώ στην δουλεία (γιατί ναι, λατρεύω το σεπτουμ σε σακάκι).
Μην διστάσεις να παίξεις με τις γραβάτες σου και τα γυαλιά σου. Χτένισε τα μαλλιά σου όπως θέλεις, ακόμα και αν είναι βαρετά για εσένα και κάνε συνδυασμούς υφασμάτων. Ένα σαμπανί σακάκι με λευκό ποσέτ, λευκό πουκάμισο, κόκκινη γραβάτα και μεγάλα χρυσά γυαλιά μυωπίας είναι αρκετά διαφορετικό και ταυτόχρονα στιλάτο look.
Τέλος άφησα τα παιδιά για όλες τις δουλείες, τα οποία χωρίζονται και σε δύο υποκατηγορίες. Αυτά που τρέχουν εκτός γραφείου και αυτά που είναι όλη την ώρα πίσω από έναν υπολογιστή. Για αυτούς που δεν κάθονται η λύση είναι μία: Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕ. Κανείς δεν θα σου πει γιατί έχεις μαζέψει τα μανίκια στο πουκάμισο ή γιατί το παντελόνι σου δεν έχει τσάκιση και η γραμμή του είναι φαρδιά. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ” ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΧΩ”. Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες για να μην πουν ότι δεν είσαι ντυμένος για δουλεία, επέλεξε μανικετόκουμπα για να είναι εύκολο να διπλώσεις καλά τα μανίκια του πουκαμίσου σου εάν τα μαζεύεις. Βάλε λεπτές πλεκτές γραβάτες και προς Θεού, βάλε ωραία λεπτή δερμάτινη ζώνη για να κάνει το cozy παντελόνι σου λίγο περισσότερο για γραφείο. Ακόμα ένα παντελόνι τύπου foxhunt για εσένα είναι σωστό.
Εσύ που είσαι όλη μέρα στο γραφείο καθισμένος, που έχεις πάρει το σχήμα της καρέκλας, γι’ αρχή βάλε μέσα το πουκάμισο στο παντελόνι, δεν πάει να πει ότι δεν σε βλέπει κανείς. Ίσως όντως είσαι και η μόνη κατηγορία που μπορείς να βάλεις μόνο το παντελόνι από το κοστούμι σου, με μία ζακέτα και ένα ζιβάγκο. Συνήθως αυτή η θέση είναι γραμματειακή και έχει να κάνει με αρκετή επικοινωνία, εάν φορέσεις πουκάμισο δέσε καλά την γραβάτα σου και κλείσε μόνο το ένα κουμπί από το σακάκι σου εάν ακυρώσεις την ζακέτα.
Σε ένα άλλο σύμπαν , ίσως μπορούσες να εκφραστείς καλύτερα με τον ρουχισμό σου ακόμα και στην δουλειά, αλλά είσαι δυστυχώς σε κάποια χιλιόμετρα διαφορά μαζί μου, που σημαίνει ότι είσαι σε αυτό το σύμπαν.
Εάν είσαι ο τύπος ανθρώπου που αγαπά το κοστούμι γενικά σαν εμένα, καλή τύχη! Το φοράμε 24/7 που λένε και οι Αμερικανοί, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ τέτοια προβλήματα. Πέρα από τις συμβουλές μου, να πούμε ότι σαφέστατα μπορείς να είσαι όπως πρέπει στην δουλεία σου και δικαιολογείται κάθε overdressed προσπάθεια.
Και το ανέκδοτο θα στο αφήσω για το τέλος, μίας και πριν λίγο σου είπα ότι αγαπάω τα κοστούμια και τα φοράω γενικά, εγώ στο γραφείο πάω όπως θέλω ντυμένος γιατί ευτυχώς δουλεύω σε έναν χώρο που ο ρουχισμός είναι έκφραση και η βασική αρχή της δουλείας μου. Pity me, λοιπόν!
By Ilia Wia