Η Marchesa Luisa Casati ήταν μια εκκεντρική περσόνα των Τεχνών και της bon viveur ζωής! Γεννημένη σε μια αριστοκρατική ιταλική οικογένεια το 1881 κληρονόμησε όντας έφηβη ακόμα, μια αμύθητη περιούσια την οποία και χρησιμοποίησε αργότερα για να μεταμορφώσει τον εαυτό της, όπως και η ίδια συνήθιζε να λέει, σε ένα ζωντανό έργο Τέχνης!
Τα θρυλικά soirees που διοργάνωνε στο ενετικό παλάτι της στην Βενετία στο Palazzo Venier Dei Leoni, έχουν μείνει στην ιστορία ως πρόδρομοι της τότε νεοφερμένης για εκείνη την εποχή bon viveur ζωής. Περιστοιχισμένη πάντα από μεγάλους καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής όπως ο Pablo Picasso και ο Man Ray ξεχώριζε για το εκκεντρικό της στυλ, αφού κυκλοφορούσε με ζωντανά φίδια γύρω από τον λαιμό της ως κοσμήματα και επέλεγε για κατοικίδια πάνθηρες και γατόπαρδους, στους οποίους δεν παρέλειπε να προσθέσει κάποια από τα πανάκριβα αξεσουάρ της, όπως διαμαντένια κολιέ.
Με άφθονο μαύρο kohl γύρω από τα πράσινα μάτια της, κατακόκκινο κραγιόν στα χείλη της, κατάλευκη επιδερμίδα και μαλλιά στο χρώμα της φωτιάς, αυτή η αδύνατη, πανύψηλη, σχεδόν τρομαχτική φιγούρα αντισυμβατικής ομορφιάς για τα πρότυπα της εποχής, έμεινε ανεξίτηλη με το πέρασμα των ετών και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επηρεάζει τις τέχνες και τη μόδα, αφού στο όνομα της αφιερώνονται εκθέσεις και καμπάνιες των πιο διάσημων fashion designers!
Χάρη στην ιδιαίτερη αυτή φυσιογνωμία της, η Marchesa Luisa Casati αποτελεί μετά την Παρθένο Μαρία και την Κλεοπάτρα την γυναίκα με τις περισσότερες αναπαραστάσεις της μορφής της σε έργα τέχνης κάθε λογής από εκατοντάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο (Filippo Tommaso Marinetti, Léon Bakst, Fortunato Depero, Umberto Boccioni,Giacomo Balla, Gabriele D’Annunzio, Alberto Martini, Augustus Edwin, Kees Van Dongen, Ignacio Zuloaga, Jacob Epstein, Man Ray κλπ).
Αφιερωμένη στην δια βίου decadance αποτέλεσε τη μούσα του ιταλικού φουτουρισμού, συμβολισμού και ρεαλισμού σαν την πρώτη γυναίκα style icon του 20oυ αιώνα.
Ως μούσα και προστάτιδα της υψηλής ραπτικής της εποχής επένδυε υπέρογκα χρηματικά ποσά για τα καλύτερα σχέδια και υφάσματα!Ο Paul Poiret, Mariano Fortuny, Jean Patou, Leon Bakst, Erté είναι μερικοί από τους οποίους σχεδίαζαν τα θεαματικά κουστούμια, με τα οποία η Marchesa Luisa Casati εμφανιζόταν στους χορούς της υψηλής κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό να σοκάρει παρά να εντυπωσιάσει!!
Τα ακριβά outfits όμως απαιτούσαν και πανάκριβα κοσμήματα. Αγαπημένος της σχεδιαστής ήταν ο René Lalique του γνωστού οίκου Lalique, ο οποίος της παρήχε δημιουργίες κατά παραγγελία της και αργότερα ο οίκος Cartier. Η επικεφαλής του οίκου Cartier, Jeanne Toussaint, η οποία δια χειρός έδινε τα κοσμήματα κατά παραγγελία στην Marchesa Luisa Casati , εμπνεύστηκε την γνωστή σειρά κοσμημάτων “Panthère de Cartier” από τους πάνθηρες που διατηρούσε ως κατοικίδια η Luisa Casati στο σπίτι της…
Ο διακαής της πόθος βέβαια να γίνει αθάνατη μέσα από την Τέχνη και την προβολή την οδήγησαν σε έναν τόσο πολυτελή βίο, ώστε παρά την τεράστια περιούσια της, όλα της τα υπάρχοντα δημοπρατήθηκαν. Φημολογείται μάλιστα ότι πολλά από τα αντικείμενα της που δημοπρατήθηκαν, αποκτήθηκαν από την Coco Chanel. Πέθανε μόνη, το 1957 σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και χρεωμένη κατά 25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την βιογραφία της (Infinite Veriety).
Θάφτηκε στο νεκροταφείο Brompton, φορώντας μαύρα, λεοπάρ ψεύτικες βλεφαρίδες και έχοντας βαλσαμωμένο στα πόδια της, μέσα στο φέρετρο ένα από τα αγαπημένα της πεκινουά…
A timeless Fashion Muse:
Η μόδα και η Marchesa Luisa Casati παραμένουν δύο έννοιες ταυτόσημες μέχρι και σήμερα. Ακόμα και μετά τον θάνατο της, οι σύγχρονοι σχεδιαστές την χρησιμοποιούν ως πηγή έμπνευσης των συλλογών και των catwalk τους.
Το βρετανικό fashion δίδυμο Georgina Chapman και Keren Craig, οι σχεδιαστές πίσω από τον οίκο Marchesa, εμπνεύστηκαν τόσο από την ζωή της Marchesa Luisa Casati που εκτός από μούσα τους, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για το όνομα του οίκο τους. Ναι, ο οίκος Marchesa πήρε το όνομα του από την αυτήν την ιδιαίτερη γυναίκα!
Ο Tom Ford την χαρακτήρισε ως “την πρώτη Ευρωπαία γυναίκα δανδή του 21ου αιώνα” και αφιέρωσε σε αυτήν την συλλογή του Άνοιξη/Καλοκαίρι 2004 collection for YSL Rive Gauche.
Το Haute Couture Fashion Show του Christian Dior Άνοιξη/Καλοκαίρι 1998 δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την λάμψη των θρυλικών πάρτι της Marchesa Luisa Casati. Η πασαρέλα που έγινε μέσα στην Όπερα Garnier του Παρισιού, όπου και η ίδια η Marchesa είχε βρεθεί πολλές φορές, φημολογείται ότι κόστισε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο John Galliano, που σχεδίασε μια ρομαντική συλλογή με κιμονό επενδυμένα με γούνα, μακριές τουαλέτες με πέπλα διακοσμημένα με χάντρες και κρόσσια και αξεσουάρ κομμάτια από χρυσές πανοπλίες είπε χαρακτηριστικά για την Marchesa Luisa Casati : “Αν και δεν είναι μαζί μας, η ζωή της παραμένει ως φάρος και ως μια συνεχής πηγή έμπνευσης”.
Ένα χρόνο αργότερα ο οίκος λάνσαρε και ένα άρωμα εμπνευσμένο από το πορτρέτο της Marchesa, του ζωγράφου Boldini. Το 2008 της αφιέρωσε και την haute couture συλλογή του Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2008, με τον άκρως ταιριαστό τίτλο Bal des Artistes.
Επίσης, ο Karl Lagerfeld αφιέρωσε στην Marchesa την collection Chanel Resort 2010, η οποία έλαβε χώρα στο νησί Lido στην Βενετία. Η λαμπερή συλλογή ήταν διαποτισμένη με μαύρα άσπρα και χρυσά στοιχεία ,τα αγαπημένα χρώματα της Marchesa, καθώς περιελάμβανε και πολλές παραπομπές στη ζωή της όπως armor accessories και φίδια. Το 2003 ο Karl Lagerfeld φωτογράφησε την Carine Roitfeld, την αρχισυντάκτρια της γαλλικής Vogue ντυμένη σαν την Marchesa για το περιοδικό New Yorker.
Στο εν λόγω άρθρο ανέφερε χαρακτηριστικά : “Η Roitfeld προσποιείται τον ρόλο μιας σύγχρονης Casati, αλλά το δράμα της πραγματικής Casati ήταν ότι δεν προσποιούταν. Χάρη στην ωμή,ξεκάθαρη ποιότητά της η Marchesa Luisa Casati θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλά χρόνια ακόμα”.
Και ο Alexander McQueen αφιέρωσε στη Marchesa τη συλλογή του Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2007 , από όπου προέρχεται και το φόρεμα της collection Sarabande που βρέθηκε στην έκθεση στο Metropolitan museum της Νέας Υόρκης.
Η Marchesa Luisa Casati σίγουρα αποθεώθηκε ως ένα ζωντανό έργο Τέχνης όπως ακριβώς επιθυμούσε, αυτό όμως που την κάνει τόσο ποθητή μέχρι και σήμερα δεν είναι απλά το γούστο της. Είναι o συνδυασμός της πολυτέλειας και της decadence αύρας της, του σκοτεινού αλλά εξαιρετικά πλούσιου βίου της, της υπερβολής της στα όρια της χυδαιότητας, της υπέρτατης χλιδής και των πανάκριβων συνηθειών της που κρατούν ακόμα και σήμερα αμείωτο το ενδιαφέρον για την ζωή της!
Στον τάφο της αναγράφεται η ακόλουθη επιγραφή παρμένη από το θεατρικό του William Shakespeare Αντώνιος και Κλεοπάτρα: “Age cannot wither her, nor custom stale her infinite variety. Her legend more than lives on”.
By Anjelie Amarantou