Προσπαθώντας να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής και βλέποντας τους ανθρώπους να κάνουν μεγάλα βήματα και προσπάθειες για να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα στους ανθρώπους, δεκάδες καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων δίπλα τους που δεν τους αγγίζουν προσωπικά, αλλά και μια γενικότερη πρόοδο σε κοινωνικά ζητήματα, πάνω που η πίστη μας στην ανθρωπότητα αποκαθίσταται, έρχεται για άλλη μια φορά ο Stefano Gabbana να κάνει δηλώσεις που όχι απλά δημιουργούν οργή αλλά και απορίες.
Μετά από διάφορες προκλητικές δηλώσεις, που ο γνωστός σχεδιαστής έχει κάνει ανά περιόδους σχετικά με την πολιτική, την ισότητα στον γάμο, τους σχεδιαστές που θεωρεί πως τον αντιγράφουν, αλλά και τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση, ο αδαής -τουλάχιστον- σχεδιαστής, αυτή την φορά εκφέρει την άποψη του για την σεξουαλική παρενόχληση και τα θύματα της.
Όπως δηλώνει, παντελώς ανεύθυνα, σε συνέντευξη του στη βρετανική Vogue, η σεξουαλική παρενόχληση «δεν είναι βία».
«Δεν είναι κάτι καινούργιο» είπε ο σχεδιαστής συζητώντας για τις κατηγορίες σχετικά με τον Βρετανό πολιτικό, Mark Garnier. «Ο Luchino Visconti ζήτησε από τον Helmut Berger και τον Alain Delon να πάνε μαζί στο κρεβάτι… αλλά άκου, εσύ αποφασίζεις. Είναι αλήθεια. Όλοι το ξέρουν. Να λες μετά από 20 χρόνια “Α! Μου άγγιξε τα οπίσθια!” όχι δεν είναι βία».
Συνεχίζοντας τις παράλογες δηλώσεις, ο σχεδιαστής δικαιολόγησε τις απόψεις του στηριζόμενος στην ιταλική καταγωγή του και τους Ρωμαίους προγόνους του, κάτι που για κάποιο λόγο θεωρεί πως δικαιολογεί την σεξουαλική παρενόχληση. «Ποιος δεν κάνει sex? Ποιος? Είναι μια μόδα. Τώρα στην μόδα είναι το sex. Αλλά το sex είναι παλιά ιστορία. Είμαστε Ιταλοί. Προερχόμαστε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ξέρουμε πολύ καλά».
Φυσικά τελείωσε τις δηλώσεις του με την εξής πρόταση: «Για εμένα η πολιτική ορθότητα είναι ψεύτικη, γιατί δεν έχεις την δύναμη να εξηγήσεις τι πραγματικά σκέφτεσαι».
Το μόνο που ίσως διαφύγει από τον κύριο Stefano Gabbana, είναι πως η ελευθερία του λόγου σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου, και πως με τις δηλώσεις του, ειδικά ως δημόσιο πρόσωπο, με δημόσιο λόγο, στο μεγαλύτερο περιοδικό μόδας του κόσμου, φέρνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για το τι λέει και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη δύναμη αυτή που έτυχε -προφανώς πολύ κακώς- να του δοθεί, αφού όχι μόνο κατηγορεί τα ίδια τα θύματα, αλλά απενοχοποιεί και τους ίδιους τους δράστες.
by Ebelina Papastamatiou