Με μια πόλη που συνέχεια αναπτύσσεται και εξελίσσεται και σχεδιαστές που προσπαθούν μέσα από τα κλασικά έντονα μοτίβα και τη μαξιμαλιστική αισθητική να προσδώσουν στην βρετανική μόδα τη χαμένη της αίγλη, πραγματοποιήθηκε η φετινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Οίκοι όπως οι Erdem, J.W. Anderson και Christopher Kane, ξεχώρισαν μέσα από τις συλλογές τους για τις τεχνικές τους αλλά και για το όραμά τους. Ας δούμε αναλυτικά τις συλλογές που μας εντυπωσίασαν:
J.W. Anderson Fall 2017
Ο Jonathan Anderson είναι ένα ανήσυχο πνεύμα και αυτό φαίνεται μέσα από το brand του, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και προσελκύει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό δελεάζοντας το μέσα από τα ιδιαίτερα ρούχα του και τα must have πλέον αξεσουάρ του. Από μια αντρική συλλογή γεμάτη χρώματα και μακραμέ περνάει σε μια womenswear collection γεμάτη λάμψη και κολακευτικές σιλουέτες. Παρόλο που η ιδέα παραμένει ίδια, τα υλικά γίνονται πιο μαλακά και θύλακα δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις όπως τα φτερά που συνδυάζονται με τις αλυσίδες. Η συλλογή με την πρώτη μάτια φαίνεται να περιέχει πολλές πληροφορίες, αλλά όλα βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους και η εξέλιξη του σχεδιαστή είναι φανερή.
Simone Rocha
Η Simone Rocha είναι μια συνειδητοποιημένη γυναίκα, μητέρα και επιχειρηματίας, έχει στην κατοχή της ένα fashion brand το οποίο εξελίσσεται ταχύτατα και προσελκύει φανατικούς κάθε ηλικίας. Στόχος της σε αυτή τη συλλογή ήταν να εξυψώσει τη γυναικεία ομορφιά αλλά και να περάσει το μήνυμα του δυναμισμού και της ανεξαρτησίας. Στο Lancaster House στην περιοχή St James, η σχεδιάστρια παρουσίασε τη νέα της συλλογή, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, με μοντέλα που άφησαν το στίγμα τους από την εποχή του 1960 έως τα 90s, όπως οι Benedetta Barzini, Cecilia Chancellor και Jaimie Bochert. Τα ρούχα είχαν καθαρά βικτοριανό ύψος που τους προσέδιδαν ρομαντισμό, αλλά υπήρχαν και military κομμάτια όπως τα λαδί και μαύρα βελούδινα παλτό και σακάκια, που δημιουργούσαν μια όμορφη αντίθεση.
Emilia Wickstead Fall
Οι Βρετανοί σχεδιαστές έχουν την τάση να δημιουργούν προβοκατόρικες συλλογές, ανάμεσα τους όμως υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν στις βρετανικές αρχές του στυλ και υπηρετούν μια ladylike αισθητική. Μια από αυτούς είναι και η Emilia Wickstead, η Νεοζηλανδή σχεδιάστρια, η οποία ξεκίνησε το brand της σχεδιάζοντας made to measure ρούχα για κύριες με υψηλά αξιώματα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα ready-to-wear. Πιστή στις ελισαβετιανές επιρροές της δημιούργησε ανάλαφρα φορέματα με κεντημένες λεπτομέρειες γραμμικά μοτίβα, κλασικά floral prints και όγκοι στα μανίκια. Τη διαφορά σε αυτή τη συλλογή έκαναν τα casual στοιχεία όπως τα denim παντελόνια τα οποία εκσυγχρόνισαν τις δημιουργίες της και δημιούργησαν ένα νέο polished look.
Preen by Thornton Bregazzi
Οι Thea Bregazzi και Justin Thornton, σχεδιαστικό δίδυμο του οίκου Preen by Thornton Bregazzi, δημιουργούν συλλογές με βάση τις εμπειρίες τους και τις αναμνήσεις τους καθορίζοντας έτσι τα δικά τους signature στοιχεία όπως τα floral φορέματα με τις έντονες αντιθέσεις και τις βρετανικές επιρροές. Γι’ αυτή τη συλλογή συνδύασαν δυο εποχές, τον δυναμισμό που εξέπεμπε το κίνημα από τις σουφραζέτες και το New Romantic κίνημα που υπήρχε στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του 1980. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό μέσα από τα λευκά πουκάμισα και τα υπερμεγέθη puffer jackets.
Peter Pilotto
Το Palm Court του ξενοδοχείου Waldorf διακοσμήθηκε με πολύχρωμα χάλια και patchworked καναπέδες για να φιλοξενήσει το show του οίκου Peter Pilotto. Ο σχεδιαστής Peter Pilotto και ο συνεργάτης του Christopher de Vos παρουσίασαν τις κλασικές τους γραμμές διακοσμημένες με μοτίβα που παρέπεμπαν σε πίνακες τις σύγχρονης τέχνης. Tweed πάρκα μπουφάν με λεπτομέρειες από γούνα, πολύχρωμα μάλλινα φορέματα, patchwork λεπτομέρειες και αρκετό βελούδο αποτελούσαν τα βασικά στοιχεία μιας συλλογής που δεν ήταν δείγμα εξέλιξης για το brand απλά εξέπεμπαν σιγουριά για το καταναλωτικό κοινό.
Mary Katrantzou
Το σουρεαλιστικό καρτούν Fantasia, που δημιουργήθηκε το 1940 από τον Walt Disney, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της ελληνικής καταγωγής σχεδιάστριας Mary Katrantzou. Στο Tate Modern και με τη συνοδεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας τα μοντέλων περπάτησαν στην πασαρέλα με ρούχα σε 40s σιλουέτες γεμάτα χρώματα, μοτίβα και κεντημένες λεπτομέρειες. Καρό παλτό, παστέλ χρώματα, γούνα, βελούδο, sexy διαφάνειες και ονειρικά απλικαρισμένα σχέδια δημιουργούσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα εκπληρώνοντας το σκοπό της Katrantzou, που ήταν να γίνουν wearable τα ρούχα της.
by Σωτήρης Καμπέρης