Στον απόηχο του θανάτου της Νανά Καραγιάννη, πολλά γράφτηκαν και δυστυχώς ένα κομμάτι της δημοσιότητας της αφορούσε την ασθένεια της, την ψυχογενή ανορεξία. Η διαταραχή αυτή ανήκει στις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.
Το 7% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται. Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι το μεγαλύτερο από όλες τις ψυχικές ασθένειες.
Τα είδη των διατροφικών διαταραχών είναι:
H βουλιμία
Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία αντισταθμίζονται είτε με μεθόδους εκκαθάρισης είτε με ακραίο περιορισμό τροφής βουλιμίας. Το χαρακτηριστικό των βουλιμικών ατόμων είναι ότι το BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) τους είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα και το βάρος τους υπερβαίνει ελάχιστα του ιδανικού.
Η ανορεξία
Η ανορεξία χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης όπως αυτές της βουλιμίας, όταν το άτομο υποκειμενικά κρίνει ότι τέθηκε εκτός ελέγχου όσων αναφορά τη λήψη τροφής που έχει θέσει το ίδιο ως στόχο.
Η αδηφαγική διαταραχή
Η αδηφαγική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς αυτή η συμπεριφορά να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης. Συνήθως τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή έχουν BMI μεγαλύτερο του φυσιολογικού, ανήκουν δηλαδή σε καταστάσεις παχυσαρκίας.
Το νυχτερινό σύνδρομο
Στο νυχτερινό σύνδρομο παρατηρείται νυχτερινή υπερφαγία, η οποία γίνεται είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Τα άτομα με νυχτερινό σύνδρομο συνήθως περιορίζουν τη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρουσιάζουν πρωινή ανορεξία, λόγω της νυχτερινής κατανάλωσης τροφής.
Η Ορθορεξία – Ορθοτροφία
Πρόκειται για ένα είδος διατροφικής διαταραχής, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει υπερβολική ενασχόληση με την ποιότητα και το είδος τροφής που καταναλώνει. Συνήθως παρατηρείται υπερβολική ενασχόληση και αναζήτηση υγιεινών τροφών, βιολογικών ή των λεγόμενων superfoods. Όταν τεθούν εκτός ελέγχου, μπορεί να οδηγηθούν σε υπερφαγικά επεισόδια.
Οι Άτυπες μορφές
Οι άτυπες μορφές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά των προηγούμενων μορφών, χωρίς να συμπληρώνουν όλα τα κριτήρια για πιστοποιημένη διάγνωση. Π.χ. μια ανορεκτική διατροφική συμπεριφορά χωρίς να συνοδεύεται από χαμηλό BMI.
Εάν ο ίδιος ή κάποιος που γνωρίζετε, πάσχει από κάποια από τις παραπάνω διατροφικές διαταραχές απευθυνθείτε σε ειδικούς ψυχικής υγείας ή σε εξειδικευμένα κέντρα Αντιμετώπισης Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.
by Άννα Η. Ματσαγγούρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος