Οι διατάσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε επίπεδο και είδος άθλησης. Πολύ πιθανόν, να έχετε ακούσει ό,τι χρειάζονται σε κάθε μας προπόνηση. Γιατί όμως; Είναι μέγα λάθος να τις προσπερνάει κανείς.
Οι διατάσεις αποσκοπούν στην αρθρική ευκαμψία, μυική ευλυγισία και ελαστικότητα. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. (10 δευτερόλεπτα = διάταση των μυών / 20 δευτερόλεπτα = διάταση των αρθρώσεων).
ΟΦΕΛΗ
-
Βελτιώση της επίδοσης, αυξάνοντας το εύρος των κινήσεων, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές. Ένας πιο εύκαμπτος μυς είναι πιο δυνατός, επειδή μπορεί να συσπάται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ευλυγισία/ευκινησία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι για την αποφυγή τραυματισμών, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται ασκήσεις που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος κίνησης, ή που τεντώνουν έντονα τους μυς.
-
Πρόληψη τραυματισμών, καθώς βοηθούν στην ευθυγράμμιση των μυϊκών ινών και μακραίνουν τους βραχυμένους-μαζεμένους μυς, οι οποίοι είναι αίτιοι τραυματισμών.
-
Βελτίωση του συντονισμού της κίνησης, επιτρέπει μια κίνηση πιο φυσιολογική και άνετη. Ετσι, ο αθλητής μαθαίνει να αισθάνεται καλύτερα, γνωρίζοντας την ακριβή θέση του σώματός του και επομένως να επικεντρώνεται καλύτερα στον μυ κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
-
Κάνοντας διατάσεις στο τέλος της προπόνησης κάθε μυϊκής ομάδας, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την ανάρρωση.
-
Οι διατάσεις, στο τέλος κάθε προπόνησης, συμβάλλουν στην ξεκούραση του σώματος η επιστροφή σε μια πιο «ήρεμη» σωματική κατάσταση: πέφτουν οι παλμοί και δημιουργείται μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.
-
Σωστή στάση του σώματος, καθώς η άνιση ανάπτυξη διαφόρων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας μπορούν να συντελέσουν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης του σώματος.
-
Αυξάνουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς
ΤΙΡS
- Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη, μέχρι το σημείο του «ανακουφιστικού» πόνου, προς αποφυγή τραυματισμών.
- Κατά την διάρκεια των διατάσεων αναπνέεις φυσιολογικά και τη στιγμή που βρίσκεσαι στο μέγιστο τέντωμα έκπνευσε προσπαθώντας να χαλαρώσεις το σημείο που διατείνεις. Μην κάνεις διατάσεις αν πριν δεν έχεις κάνει ένα γενικό ζέσταμα.
Πότε δεν κάνουμε διατάσεις;
-
Όταν υπάρχει τραυματισμός.
– Κάταγμα.
– Φλεγμονή.
– Διάστρεμμα
– Υπερκινητικές αρθρώσεις
– Πολύ χαλαρές αρθρώσεις.
Μια ενδεικτική σειρά διατάσεων εύκολη για όλους..
-
Το χέρι τραβάει το αντίθετο, από την πλευρά που στρίβει το κεφάλι. Εκτελώ και από τις δύο πλευρές.
-
Σε όρθια θέση, πόδια ελαφρώς λυγισμένα. Πιέζω με τα δύο χέρια το κεφάλι προς το στέρνο.
-
Τοποθετώ τις παλάμες μου στον τοίχο και βρίσκομαι σε απόσταση ώστε οι αγκώνες να είναι σχεδόν τεντωμένοι. Διπλώνω μπροστά, πιέζοντας το στήθος προς τα κάτω. Τα πόδια είναι ελαφρώς λυγισμένα.
-
Βρίσκομαι στη γονάτιση. Τοποθετώ τα χέρια μπροστά στο άνοιγμα των ώμων και πιέζω κάτω. Το βλέμμα είναι προς τα κάτω, ώστε να μη νιώθω ενόχληση στον αυχένα.
-
Κάθομαι σε εδραία θέση. Τα πέλματα κοιτάνε προς τα πάνω και προσπαθώ να τα πιάσω με τα χέρια μου. Δεν θέλω να καμπουριάζω.
-
Κάθομαι ανάσκελα. Φέρνω το ένα πόδι πάνω από το άλλο με τη βοήθεια του αντίθετου χεριού και πιέζω κάτω από την έξω πλευρά του γονάτου. Προσέχω ο κορμός να μη φεύγει προς την πλευρά που βρίσκεται το πόδι που πιέζω, οι ωμοπλάτες ακουμπούν έδαφος και το βλέμμα μου είναι ψιλά. Τοποθετώ το άλλο χέρι κάτω ανοιχτά.
-
Σε εδραία θέση, φέρνω τα πέλματα ώστε να ενώνουν μπροστά. Πιέζω κάτω πάνω από την άρθρωση του γονάτου με τα χέρια και μένω.
-
Έρχομαι σε όρθια θέση. Τοποθετώ το πόδι μπροστά τεντωμένο και το πίσω λυγισμένο. Πιέζω τη λεκάνη κάτω.
-
Τέλος, λυγίζω το πόδι μπροστά σε ορθή γωνία, προσέχω το γόνατο να μην ξεπερνάει τη μύτη των ποδιών. Το πίσω πόδι είναι τεντωμένο. Τοποθετώ τα χέρια στον τοίχο και πιέζω μπροστά και κάτω τη λεκάνη μου.
“Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να παραμελήσει τη φυσική αγωγή, διότι είναι καθήκον του να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να δεί την ομορφιά και τη δύναμη του σώματός του. “
Σωκράτης
FB PAGE: It’s Annie
IG: @it.sannie