Όλοι μας έχουν ακούσει για τα superfoods ή ελληνικά υπερτροφές. Τι ακριβώς όμως εννοούμε με τον όρο αυτό και ποια είναι τα τρόφιμα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία;
Αρχικά αξίζει να αναφερθεί πως ο όρος superfood ή υπερτροφή δεν αποτελεί έναν επιστημονικό ορισμό. Θα λέγαμε μάλλον ότι είναι όρος marketing παρά κάτι άλλο. Ως υπερτροφές λοιπόν χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία. Ο όρος αυτός έχει αποδοθεί σε πολλά τρόφιμα, τα δημοφιλέστερα αυτών είναι:
Διάφορα μούρα
Cranberry, goji berry, blueberry, acai berry, aronia berry, raspberry
Τα παραπάνω φρούτα έχουν χαρακτηριστεί ως υπερτροφές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέροντας έτσι πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Δημητριακά
Κινόα, Φαγόπυρο, Ζέα
Τα εν λόγω δημητριακά υπερτερούν από άλλα ως προς την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτείνη (περίπου 14% του βάρους τους), αλλά και ως προς την περιεκτικότητά τους σε διάφορα μέταλλα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, όπως και για άτομα που αθλούνται.
Σπόροι
Chia seeds, λιναρόσπορος, σπόροι κάνναβης
Στην κατηγορία αυτή τα τρόφιμα υπερτερούν σε ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και σε φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης, τη σταθεροποίηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Οι τροφές αυτές λοιπόν μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία για όλους μας, στα πλαίσια όμως μιας ισορροπημένης διατροφής όπου η ποικιλία είναι εξασφαλισμένη. Δε θα πρέπει να εστιάσουμε και να εναποθέσουμε την καλή μας υγεία σε αυτή τη μικρή «χούφτα» τροφίμων. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και κατ΄επέκταση έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων και τη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Άννα Η. Ματσαγγούρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος