Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να ξεκινήσουμε μια δίαιτα η οποία τελικά σταματάει άδοξα μετά από λίγες μόνο ημέρες; Πολλές… Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που οδηγούν σε αποτυχία και όχι στην μόνιμη αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στη διατήρηση ενός υγειούς βάρους;
Μεγάλη μείωση θερμίδων
Για να ξεκινήσει κάποιος μια υποθερμιδική δίαιτα, σημαίνει πως το βάρος του είναι αυξημένο. Αυτό αποτελεί απόρροια της περίσσειας θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά. Αν για παράδειγμα κάποιος που μέχρι σήμερα κατανάλωνε 3500kcal/ημέρα και ξαφνικά αποφασίζει να ξεκινήσει μια αυστηρή δίαιτα, που του παρέχει 1000kcal/ημέρα, θα προκαλέσει μεγάλο στρες στον οργανισμό του και τελικά θα τον αναγκάσει να μειώσει την ενδοκρινή λειτουργία, μειώνοντας τελικά και τον μεταβολισμό του. Συνεπώς είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να γίνει μια ήπια μείωση των θερμίδων, όπου και πάλι θα υπάρχει απώλεια βάρους και λίπους, χωρίς όμως να επηρεάζονται οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.
Περιορισμός στην ποικιλία κατανάλωσης τροφίμων
Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων (συνηθέστερα υδατανθράκων) ή ακόμη και ο περιορισμός αυτών δεν βοηθά σε μια υγιή απώλεια βάρους. Και υγιή απώλεια βάρους εννοούμε το βάρος που βλέπουμε να μειώνεται στη ζυγαριά να αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του σε απώλεια λίπους, όχι άλιπης μάζας (μυς, υγρά σώματος κλπ), ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η οργανική δυνατότητα του οργανισμού να διατηρεί την καλή υγεία του έχοντας ανοσοποίηση, καλή ορμονική λειτουργία, θερμορύθμιση κλπ.
Ποσότητα και όχι ποιότητα και… γρήγορα παρακαλώ!
Η δυνατότητα του οργανισμού να καίει λίπος είναι συγκεκριμένη, αν λοιπόν κάποιος θέλει να χάσει πολύ γρήγορα κιλά, η απώλεια που θα έχει δεν θα αντιστοιχεί σε καλή αναλογία μείωσης λίπους. Ναι, είναι δυνατόν κάποιος να χάσει πολλά κιλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά τα κιλά αυτά δεν θα ανταποκρίνονται σε μείωση λίπους στο σώμα, αλλά μείωση άλιπης μάζας του σώματος, η οποία είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό μας. Άρα μειώνοντας την άλιπη μάζα του σώματος, μειώνονται και οι καύσεις, οπότε αυτά τα κιλά φυσικά θα επιστρέψουν και μάλιστα θα αποθηκευτούν ως λίπος στο σώμα, έχοντας πρώτα ταλαιπωρήσει και αποδυναμώσει τον οργανισμό.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών
Όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα, επικεντρώνεται σε έναν λανθασμένο στόχο, να φτάσει το βάρος που θεωρεί ιδανικό γι αυτόν και είναι πολλές φορές διατεθειμένος να φτάσει με οποιοδήποτε τρόπο εκεί. Το κλειδί όμως για την συντήρηση ενός χαμηλού βάρους, είναι η κατανόηση και τήρηση σωστών διατροφικών συνηθειών, να ξέρει κανείς πως πρέπει να χρησιμοποιεί το φαγητό προς όφελος του και όχι επιβαρύνοντας τον, απολαμβάνοντας το παράλληλα. Αυτές οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι που διασφαλίζουν αρχικά την υγεία και σαφώς και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής και όχι μόνο όταν ακολουθείται μια αυστηρή δίαιτα.
Δεν υπάρχει επαρκής φυσική δραστηριότητα
Η αρχή στην οποία στηρίζεται η απώλεια βάρους, είναι πολύ απλή και ευκόλως κατανοητή, οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την διατροφή πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που δαπανώνται για το έργο που παράγεται ημερησίως. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου οι προσλαμβανόμενες θερμίδες υπερτερούν των δαπανωμένων το βάρος αυξάνεται. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ακολουθούμε όλοι, περιορίζει κατά πολύ την φυσική μας δραστηριότητα, όποτε ως αντίβαρο θα πρέπει εισάγουμε μέσα στη μέρα οποιασδήποτε μορφή δραστηριότητας, ώστε να αυξήσουμε το έργο και τις ενεργειακές μας ανάγκες.
Άννα Η. Ματσαγγούρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος