Fashion editor και δημιουργός του EthicalOde, ενδυματολόγος, στυλίστας και creative director πολλών fashion projects, ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης είναι από εκείνους τους ανθρώπους στο χώρο της Μόδας, που πέρα από αστείρευτη πηγή ενέργειας και δημιουργικού πνεύματος, διαθέτει την στόφα των ανθρώπων που ξέρουν πως η εικόνα αποτελεί το πιο δυνατό μέσο για να μεταφερθεί το εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό μήνυμα στο κοινό και πως η Μόδα είναι πολλά περισσότερα από απλές τάσεις…
Projects που φέρουν την υπογραφή του όπως τα “Karlocoön“, “Atene Povera”, “Je suis Grecque!”,
Beyond Tolerance” , αποτελούν άλλωστε την πιο ηχηρή απόδειξη του ασίγαστου πάθους για τη δουλεία του.
Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Πως ξεκίνησαν όλα; Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την μόδα;
Όταν ξεκίνησα ήταν η αγάπη για το καινούριο που “αποτυπώνεται” πάνω στους ανθρώπους με τη μορφή ρούχου, αξεσουάρ και καταλήγει να δημιουργεί συμπεριφορές, νοοτροπίες ακόμα και συνειδήσεις. Πλέον είναι η γνώση της δύναμης της Μόδας και της επίδραση της .
Δημήτρη είσαι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη μόδα σε πολλά επίπεδα. Ενδυματολόγος, fashion editor, στυλίστας σε περιοδικά, σχεδιαστής και fashion consultant. Υπάρχει κάποιο από αυτά που να σε τράβηξε περισσότερο;
Όλα έχουν έναν κοινό άξονα ,οπότε κάθε φορά απλά αλλάζουν οι παράμετροι, σε βγάζει βέβαια από το comfort zone, όμως σου δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι και να επικοινωνείς πιο ουσιαστικά με τους υπόλοιπους συντελεστές. Εκείνο που με έλκυε πραγματικά για πολλά χρόνια ήταν τα περιοδικά, ωστόσο οφείλουμε ως άνθρωποι της Μόδας να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα των καιρών και να προωθούμε τη δουλειά μας ανάλογα με τις τάσεις και τις ανάγκες της εποχής, για αυτό και ασχολήθηκα ενεργά με το διαδίκτυο.
Τα eco fashion project σου με ρούχα σχεδιασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά φιλικά προς το περιβάλλον έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Υπήρξε ανταπόκριση από το κοινό;
Σίγουρα και το βαθύτερο μήνυμα είναι ότι μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!
Μια επίσης πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας σου ήταν η φωτογράφιση «Beyond Tolerance που εναντιώνεται στη βία κατά των γυναικών. Πως προέκυψε η ιδέα για μια τέτοια φωτογράφιση και ποια ήταν η απήχηση που αυτή είχε στο ελληνικό κοινό;
Με το θέμα της γυναικείας κακοποίησης ασχολήθηκα για πρώτη φορά όταν το 2007 είχα επιμεληθεί το ημερολόγιο του συλλόγου WIN Ελλάς , που αναγνωρίσιμες Ελληνίδες είχαν φωτογραφηθεί ως προωθητική ενέργεια του οργανισμού.
Έκτοτε ήθελα να δημιουργήσω εικόνες αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και έτσι προέκυψε το Beyond Tolerance. Ο όρος Beyond Tolerance είθισται να χρησιμοποιείται στη γραφιστική όταν μια εικόνα κατακερματίζεται, “σπάει” στη γλώσσα των επαγγελματιών και καθιστά τη θέαση της δύσκολη μέχρι και αδύνατη, συναισθήματα ίδια ακριβώς με αυτά που βιώνουμε όταν κοιτάμε κακοποιημένους ανθρώπους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο :η Βία είναι πέρα από την ανεκτικότητα μας!
Η απήχηση ήταν τέτοια που η σχολή Μόδας PanSik την τύπωσε σε καμβάδες και κάποιες φωτογραφίες πουλήθηκαν για τα παιδικά χωριά SOS σε εκδήλωση της στο Noel. Μεγάλη επίσης ήταν η τιμή και η συγκίνηση μου όταν έλαβα τηλέφωνο από την Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Λέκτορας στο Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η οποία χαρακτήρισε μία από τις φωτογραφίες σαν τη σύγχρονη εκδοχή της Παρθένου του 21ου αιώνα τονίζοντας για την πρωτοπορία της φωτογράφισης που εκφράστηκε με εικόνες, που δεν αναπαράγουν βία αλλά μιλούν συμβολικά.
Προωθείς τη μόδα που συνδυάζει οικολογική, κοινωνιολογική και πολιτική συνείδηση. Ποιο είναι το όραμά σου; Τι θέλεις να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο;
Η Ελλάδα βιώνει μια κρίση πρωτοφανή , η Ευρωπαϊκή Ένωση κλονίζεται, παγκόσμια το κλίμα αλλάζει με άγνωστες επιπτώσεις και η μόδα είναι δυνατόν να παραμένει στο glam and style των 90’s; Προσπαθώ να δημιουργήσω συνειδητούς καταναλωτές! Ναι, αυτός είναι ο στόχος μου…
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή σχεδιαστής με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς; Έχεις κάποιον ως πρότυπο;
Σίγουρα δεν μπορώ να μην αναφέρω την Κatherine Hamnett αλλά και την Vivienne Westwood, δύο πολιτικές ακτιβίστριες της παγκόσμιας Μόδας.
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Υπάρχει στο μυαλό σου το ενδεχόμενο του εξωτερικού;
Αυτή η νέα εποχή που ζούμε του Brexit, του Grexit κλπ. Λογικά, σε κάνει να θέλεις να μαζευτεί, να είσαι ασφαλής. Εγώ πάλι θέλω να κάνω το αντίθετο. Ναι είμαι ανοιχτός στο θέμα της μετακίνησης, αλλά όχι μέσα στο 2016 γιατί θέλω διακαώς να τρέξω κάποια projects.
Στο σημείο αυτό θέλω να πω, πως έχω ενοχληθεί έντονα με τη στάση του Γερμανού πρώην υπουργού μεταφορών Peter Ramsauer ο οποίος έβρισε έναν Έλληνα φωτορεπόρτερ, ο οποίος απλά τον ακούμπησε κατά λάθος την ώρα που πραγματοποιούνταν η επίσκεψη του γερμανικού επιτελείου λέγοντας στα γερμανικά: “Fass mich nicht an, Du dreckiger Grieche” δηλαδή: “Μη με ακουμπάς βρωμοέλληνα”. Έτσι προχωρήσαμε με το σχεδιαστή Δημήτρη Ορδουλίδη (ο οποίος είναι γεννημένος, έχει ανατραφεί και σπουδάσει στη Γερμανία) στη δημιουργία μιας φωτογράφισης Μόδας με τίτλο “A Poke day comes”. Μοντέλα με διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά κάνουν “poke” μεταξύ τους θέλοντας να δείξουμε ότι η επαφή φέρνει μόνο συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας, ομόνοιας και καμιά φορά ίσως και ερωτισμό!
Τα ρούχα είναι του Δημήτρη Ορδουλίδη, οι τσάντες από ιταλικά brands όπως Le Pandorine, Numerovendidue (Motiva Fashion), παπούτσια Pedro Garcia (FG FashionAgencies) από την Ισπανία αλλά και από την ελληνική εταιρεία MigatoShoes, γυαλιά από τα ιταλικά brands Catuma, So.Ya, EYE/LOVE (30 C Eyewear Optimal Care), προϊόντα δηλαδή από τα κράτη του Μεσογειακού Νότου, δήλωση για την αρνητική κριτική που δεχόμαστε και πρόθεση μας ήταν να δείξουμε ότι παράγουμε και καινοτομούμε έστω και μέσα στην χωρίς προηγούμενο κρίση.
Τέλος θα ήθελα να κλείσουμε με μια φράση που σε χαρακτηρίζει.
“Είναι η ώρα να …”
by Μαριέττα Κοντοστάνου & Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Photographer: Maria Saltaura
MUA: Illi Mavroidakou
O Δημήτρης Γραμματικογιάννης φωτογραφήθηκε με δημιουργία του Έλληνα σχεδιαστή Δημήτρη Ορδουλίδη.
Ευχαριστούμε το HILTON Athens Hotel για τη φιλοξενία.