Οι ανακαινίσεις παλαιότερων χώρων κυρίως βιομηχανικής χρήσης και η μετατροπή τους σε κατοικίες είναι από τα αγαπημένα μας design θέματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά το αποτέλεσμα αυτής της ανακαίνισης είναι εξαιρετικό, όπως θα δείτε και στο συγκεκριμένο άρθρο, όπου ο αρχιτέκτονας Andrew Franz έχει κάνει μία θαυμάσια δουλειά μετατρέποντας ένα σαπωνοποιείο του 19ου αιώνα σε ένα μοναδικό loft, στην περιοχή Tribeca της Νέας Υόρκης.
Σκοπός του αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο ο οποίος θα είναι συνέχεια του εξωτερικού φυσικού κόσμου. Ήθελε δηλαδή να δημιουργείται η αίσθηση στον κάτοικο ή τον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ακόμη και όταν είναι εντός της κατοικίας.
Επιπλέον πέρα από αυτή τη βασική αρχή, δεύτερος στόχος του ήταν να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υπάρχοντα κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία και να τα εντάξει μέσα στον νέο χώρο παντρεύοντας έτσι το παλιό με το καινούριο.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της ομάδας: «Ο τελευταίος όροφος και η στέγη μίας αποθήκης του 1884 επανασχεδιάστηκαν σε μια ζεστή και φιλόξενη κατοικία με ανοιχτή και ρευστή κάτοψη και οργανική σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Η κατοικία διαμορφώνεται από ένα πατάρι μέσα στο οποίο έχει μεταφερθεί μία ολόκληρη εσωτερική αυλή με πτυσσόμενη γυάλινη οροφή και συνδέεται με το φυτεμένο roof garden που βρίσκεται πιο πάνω. Αυτή η χειρονομία της αφαίρεσης όγκου από τον εσωτερικό χώρο φέρνει την ύπαιθρο στις πρωτογενείς ζώνες εσωτερικής διαβίωσης.
Αγκαλιάζοντας το βιομηχανικό παρελθόν του κτηρίου, επινοήθηκε ένας εικαστικός διάλογος μεταξύ νέου και παλιού με την παρεμβολή σύγχρονων υλικών και γραμμών σε συνδυασμό με την αποκατάσταση και την ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων».
Τι ξεχωρίσαμε
Χαρακτηριστικά που εμείς ξεχωρίσαμε σε αυτόν τον χώρο είναι η ύπαρξη του σκούρου ξύλου η οποία καθιστά το χώρο εξαιρετικά ζεστό αλλά παρόλα αυτά σε συνδυασμό με την εσωτερική αίθρια αυλή (η οποία είναι εξαιρετική όπως θα δείτε!) και την ανοιχτή κάτοψη σου δίνουν όντως την αίσθηση του εξωτερικού υπαίθριου χώρου.
Μέσα σε όλη αυτή την βιομηχανική μεν αλλά ζεστή δε ατμόσφαιρα δεν λείπουν και οι ρουστίκ πινελιές όπως η πορτοκαλί ντουλάπα, το κίτρινο μέταλλο στις καρέκλες καθώς και δόσεις χάλκινων μεταλλικών αντικειμένων όπως τα φωτιστικά της κουζίνας τα οποία μετατρέπουν το χώρο σε κάτι περισσότερο από ένα απλό βιομηχανικό loft.
Δε λείπει ούτε εδώ βέβαια ο εμφανής τούβλινος τοίχος, ένα από τα πιο τρανταχτά χαρακτηριστικά των loft της Νέας Υόρκης, o οποίος διατρέχει μεγάλη επιφάνεια του χώρου και φυσικά δίνει την πινελιά του παλιού στοιχείου όπως ανέφερε και ο αρχιτέκτονας.
Η γνώμη μας; Ίσως από τα καλύτερα Loft που έχουμε δει ως τώρα!
Πηγή: designfather.com