Το καλοκαίρι έκανε και επισήμως την έναρξή του, με τους περισσότερους από εμάς να σχεδιάζουμε τα πρώτα μας μπάνια. Όλοι μας θέλουμε το καλοκαίρι να μας βρει με ηλιοκαμένη επιδερμίδα, χρυσαφένια, “φιλημένη” από τον ήλιο. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε μέσω της διατροφής αυτή τη διαδικασία, παρέχοντας στον οργανισμό τις κατάλληλες τροφές, χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές και να καθόμαστε με τις ώρες κάτω από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Πάρε αντηλιακό, άφθονο νερό και φύγαμε!

Οι σύμμαχοι σου στο μαύρισμα και την προστασία του δέρματος είναι:

Καρότα

Είναι υψηλά σε περιεκτικότητά σε νερό και σε β-καροτένιο, επομένως αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και για την απόκτηση χρυσαφένιας επιδερμίδας.

Πολύχρωμες πιπεριές

Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.

Αβγά

Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα και προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Τέλος είναι καλή πηγή της βιταμίνης Β5, η οποία ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Βερίκοκα

Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.

Ροδάκινα

Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

Όσπρια, ξηροί καρποί, σουσάμι

Τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.

Ακτινίδια & λεμόνια

Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.

Ψάρια και Θαλασσινά

Είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β2 και Ε η οποία ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Γάλα και τυριά

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12 η οποία εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης.

Τροφές που περιέχουν χαλκό

Παρόλο που το σώμα τον χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης. Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το κρέας και στα μανιτάρια.

Ψευδάργυρος

Συμβάλλει στην ανάπλαση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση του δέρματος. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, το ταχίνι και το καλαμπόκι.

 

Extra Tip:  Μην παραμελείς την ενυδάτωσή σου, ιδίως όταν βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο καθώς οι ανάγκες σου σε νερό αυξάνονται.

 

by  Άννα Η. Ματσαγγούρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ελ. Βενιζέλου 168, Καλλιθέα
Τηλ: 213 000 1544

 

ff

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close